Ολιστική Ιατρική - Ομοιοπαθητικοί Βόλος

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ομοιοπαθητικός Ιατρός Πνευμονολόγος
Ομοιοπαθητικό Κέντρο Βόλου

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ο.Ι.)

Υπ/νος: Γεωργία Αργυροπούλου
Δ: 28ης Οκτωβρίου 41, τ.κ 38333, Βόλος
T: 2421034474 | 6934422825
E: georgia.argyropoulou@gmail.com

Αργυροπούλου Γεωργία

Ομοιοπαθητικός Ιατρός Πνευμονολόγος

Ομοιοπαθητικό Κέντρο Βόλου

Τι είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική;

Είναι ένα τεκμηριωμένο επιστημονικό σύστημα, μια φυσική μέθοδος θεραπείας, βασισμένη σε θεραπευτικούς νόμους. Στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας έτσι τη διαταραγμένη του υγεία. Η θεραπεία εστιάζεται στη συνολική εικόνα των συμπτωμάτων του οργανισμού και όχι μόνο στην εικόνα της νόσου από την οποία πάσχει. Αυτό σημαίνει ότι δυο άτομα που έχουν την ίδια αρρώστια μπορεί να χρειάζονται δυο διαφορετικές θεραπευτικές αγωγές και διαφορετικά φάρμακα.

Τι είναι η «Κλασική Ομοιοπαθητική» και σε τι διαφέρει από τη «Μοντέρνα Ομοιοπαθητική»;

Η «Κλασική Ομοιοπαθητική» είναι ο τύπος της Ομοιοπαθητικής που διδάχτηκε από τον ιδρυτή της Dr. Hahnemann πριν από 210 χρόνια περίπου, ο οποίος υποστήριζε ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, για τη θεραπεία όλων των συμπτωμάτων του ασθενούς, μόνο ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο πρέπει να χορηγείται σε αυτόν.

Η διαδικασία του εντοπισμού του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι επίπονη και απαιτεί έρευνα και εμπειρία εκ μέρους του θεράποντα ιατρού. Αφού όμως επιτευχτεί, τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πολύ ικανοποιητικά. Δυστυχώς όμως ορισμένοι ομοιοπαθητικοί ιατροί, που μπορούν να βρουν ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο που πρέπει να χορηγήσουν, είτε γιατί δεν έχουν αρκετή εμπειρία, είτε γιατί δε διαθέτουν αρκετό χρόνο για να πάρουν ένα λεπτομερές ιστορικό και να το μελετήσουν με προσοχή, μπορεί να χορηγούν τρία, τέσσερα, και μέχρι 20 διαφορετικά φάρμακα συγχρόνως , ελπίζοντας ότι το κατάλληλο θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Αυτή είναι η «μη-κλασική μορφή» της ομοιοπαθητικής ιατρικής, η οποία βέβαια δε δίνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα που δίνει η Κλασική Ομοιοπαθητική.

Σε ποιες ασθένειες ενδείκνυται; Σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί;

Το θεραπευτικό φάσμα της Κλασικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι ευρύτατο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι μπορεί να θεραπεύει κάθε ασθένεια. Εφαρμόζεται σε όλες τις παθήσεις, εκτός από αυτές που αναμφισβήτητα απαιτούν χειρουργική επέμβαση και από αυτές που αφορούν μη αναστρέψιμες παθολογοανατομικές βλάβες. Όμως και στη χειρουργική μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια: π.χ. σε ένα κάταγμα, παράλληλα με τη χειρουργική αντιμετώπιση, ο ασθενής μπορεί να πάρει ομοιοπαθητικά φάρμακα, ώστε το κάταγμα να πορωθεί πιο γρήγορα. Επίσης πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορούν να χορηγηθούν ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθάνε σημαντικά στην επούλωση του τραύματος και στη μείωση του πόνου.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν θετικά σε πολλές νοσολογικές καταστάσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, είτε πρόκειται για ασθένειες σωματικές (πεπτικού, αναπνευστικού, κυκλοφοριακού, δέρματος κλπ) είτε πρόκειται για ψυχικές (αγχώδεις εκδηλώσεις, διαταραχές συναισθήματος, συμπεριφοράς, ύπνου κλπ).

Η Ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική τόσο σε χρόνιες όσο και σε οξείες ασθένειες, εφαρμόζεται δε με επιτυχία σε όλα τα άτομα και σε όλες τις ηλικίες (βρέφη, παιδιά, ενήλικες, γέροντες). Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι για την ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν ενότητα αλληλοε-πηρεαζόμενων σωματικών, διανοητικών και ψυχικών λειτουργιών και όχι σαν διαφορετικά τμήματα ενός οργανισμού.

Με την Ομοιοπαθητική συνήθως βελτιώνεται συνολικά ο πάσχων οργανισμός και όχι μόνο το σύμπτωμα που οδήγησε τον ασθενή στον ιατρό. Γι΄αυτό και πολλές φορές δεν έχει νόημα η ερώτηση «έχετε φάρμακο για την τάδε ασθένεια;» 

29582